Ciastka z pieprzem. Pierniki jako element dziedzictwa

KPCK | XLVI Spotkanie z Historią u Hoffmana: Ciastka z pieprzem. Pierniki jako element dziedzictwa

Wykład na temat roli korzennych specjałów w kulturze przedstawi Anna Kornelia Jędrzejewska, kustosz z Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy, współautorka Muzeum Toruńskiego Piernika.

Pierniki są obecne w historii kulinarnej Europy co najmniej od średniowiecza. Przez kolejne wieki piernikowe ciasto, wypiekane na bazie mąki, miodu i przypraw korzennych, pełniło różnorakie funkcje: poczęstunku, podarunku, dekoracji, pamiątki czy lekarstwa. Zajadano się nim w wielu miejscach, zarówno w Polsce, jak i na świecie. W naszym regionie znajduje się jedna z najsłynniejszych stolic piernikarskich – Toruń. 

Zgodnie z decyzją Ministerstwa Zdrowia, od 20 marca do 9 kwietnia na terenie całej Polski zostają wprowadzone obostrzenia, w myśl których zawieszone zostają działania obiektów kultury z udziałem publiczności. Wydarzenie będzie transmitowane na żywo zgodnie z planem 25 marca 2021 o godz. 18:00. Zostanie jednak zarejestrowane bez udziału publiczności.

25|02|2021, g. 18.00

Wstęp wolny

www.facebook.com/events/250172853238585/

https://www.facebook.com/kpck.bydgoszcz/
Kujawsko-Pomorskie Centrum Kultury w Bydgoszczy / KPCK
Plac Kościeleckich 6, 85-033 Bydgoszcz