Król kucharzy August Escoffier

KPCK | XLV Spotkanie z Historią u Hoffmana: Król kucharzy August Escoffier (1846–1935)

O Auguście Escoffierze wybitnym kucharzu i jego wybranych przepisach w przedświątecznym klimacie opowie dr Agnieszka Wysocka –  historii sztuki, członek zespołu Pracowni Dziedzictwa Kulturowego KPCK,  wykładowca Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego.

August Escoffier, zwany królem kucharzy i kucharzem królów, wyniósł kulinarną sztukę francuską na wyżyny doskonałości. On to zrewolucjonizował pracę w kuchni, wzorując się na doświadczeniach z wojska, kiedy jako żołnierz walczył w wojnie francusko-pruskiej (1870–1871). Wymyślał potrawy dla koronowanych głów oraz słynnych aktorów i aktorek. Jest autorem poczytnego dotąd dzieła „Moja kuchnia” z roku 1934.

Wykład zostanie wyemitowany na profilu Facebook i kanale YouTube:

15|12|2020, g. 18.00

Wstęp wolny

https://www.facebook.com/kpck.bydgoszcz/
Kujawsko-Pomorskie Centrum Kultury w Bydgoszczy / KPCK
Plac Kościeleckich 6, 85-033 Bydgoszcz

Hits: 0